Relacja wykładowo – warsztatowa, cz. 2. W ramach projektu: „ Jedzmy zdrowo, żyjmy dłużej”

Jak wiecie z cz.1. Relacji wykładowo-warsztowej, gdyby nie… Integracyjne Stowarzyszenie „Jeden Świat im. Prof. Zbigniewa Religi i dofinansowanie od Włodarzy miasta Białystok… to nie czytalibyście tej relacji.

Tym razem zebraliśmy się w Siedzibie „SSS” w Zaściankach i tam:  Pani Lekarz opowiadała zebranej „Starszyźnie” o diecie przy chorobach tarczycy – a to wierzcie – temat rzeka, pełen mitów i kontrowersji , a dodatkowo było trochę o „ niejadkach” i sposobach pomocy dzieciom z zaburzeniami żywienia.
A z Panią Dietetyk i Panem Asystentem dietetyka – ekipa dziewczyn przygotowała gofry.
Ach… świeżutkie , cieplutkie z 3 rodzajów mąk [pszenna typ 1850, orkiszowa typ 650 i jeszcze ta z Amarantusa,  z mlekiem bezlaktozowym ( bo jedna z kucharek nie toleruje laktozy ), proszkiem do pieczenia, jajami, olejem rzepakowym ( bo przecież wcale nie gorszy od oliwy z oliwek, a rzepak to chociaż rośnie w naszym kraju)].
Na upieczone już gofry wylaliśmy ( odrobinę no może więcej niż odrobinę ) – kanadyjskiego syropu klonowego, a do tego farsz – właściwie sałatkę z owoców w  zalewie i mix’u orzechów , rodzynek. Było smacznie, a kto nie spróbował…  no cóż, zapraszamy w sobotę 09.11.2019r. /Trochę będzie pierniczenia z Piernikami z Podlasia, a Pani Dietetyk odpowie na pytania typu: „Co z tą cytryną w herbacie? Dodawać? Kiedy? Jak?”